måndag 11 mars 2013

Åsögatan

Spendera en solig dag på Södermalm med att gå längst Åsögatan. Starta i väst vid tvärgatan Magnus Ladulåsgatan och fortsätt ända till Åsöberget i öst, en sträcka på 1,6 km. Gatans namn kommer enligt wikipedia från den gamla benämningen på Södermalm, Åsön.

Att gå längs gatan är en tidsresa, börja med 1900-talets moderna hus vid Gögatan och se Skatteskrapan med dess 26 våningar. Sedan kommer 1800-talets bostadshus, där ibland det imponerande Pelarhuset på Åsögatan 172 som har kolloner som kopplar ihop den andra och tredje våningen. Men jag tycker de charmiga röda stugorna i den östra änden av Åsögatan är det allra bästa. 1700-tals bebyggelsen är kulturskyddad, i hus nummer 197 höll konstnären och författaren Albert Engström till och här har också Carl Larsson haft sin ateljé. Kvartersnamnen som Tjärhovet och Masten som går igenom området för tankarna till sjömännen som tidigare bodde här, nära varvet vid Tegelviken.

Kolla efter skyltar som berättar om området och dess historia och till sist bör du gå upp till Åsöberget, slå dig ner i en av träsofforna och njuta av utsikten över Stockholms inlopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar