måndag 10 december 2012

Kungliga slottet

I Gamla stan ligger Kungliga slottet eller Stockholm slott som det även kallas. Slottet med sina 1430 rum började användas år 1754 och ligger på samma plats som den gamla slottsanordningen Tre kronor låg innan den brann ner 1697.

Här kan du se flera olika utställningar, det finns en del som är tillfälliga och byts ut då och då och en del som är fasta. Utställningarna som är permanenta är Riksregalierna och Riddarordnarna. Sedan kan du även gå en guidad rundtur på slottet för att t.ex. se Representationsvåningarna där du får titta på möbler från olika tider och rummet där milleniumfesten hölls m.m. Det kungliga slottet har öppet 16 september–14 maj: tisdag–söndag kl. 12–16, 15 maj–15 september: dagligen kl. 10–17. Entréavgiften är 150 kr för vuxna, 75 för barn mellan 7 och 18 år och studerande, barn under 7 år har fri entré i målsmans sällskap. I entén ingår även besök till Representationsvåningarna, Skattkammaren och Museum Tre Kronor inom sju dagar.

Om du inte vill gå in i slottet kan du ändå se högvaktsavlösningen och vaktparaden. Under sommaren marscherar eller rider vakterna med musikkår genom Stockholms gator, fram till slottets yttre borggård. På vintern, någon gång i mars inträffar Slottssprinten utanför slottet. Det är en världscupstävling på skidor med världens bästa skidåkare som deltagare. 2013 är det 10-års jubileum för sprinten som tar plats den 20 mars.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar