fredag 1 mars 2013

Historia & Fakta om Södermalm

Bild från hem.passagen.se

Stadsdelen Södermalm sträcker sig från Slussen i norr till Skanstull i söder och Danvikskanalen i öst och Bergsund i väst. Ända till vikingatiden var faktiskt Södermalm en ö men på grund av landhöjningen växte den samman med det södra fastlandet. Redan 1288 omnämndes stadsdelen Södermalm "Suthraemalm". Under industrialiseringen mot slutet av 1800-talet var denna del av Stockholm främst platsen där arbetarklassen bodde. Men nu har det förvandlats till ett område med mycket högre status som är fyllt av guldkorn och älskat av många.


På Söder finns det en hel del gamla byggnader kvar, ett av de kändare är Katarinahissen. Katarinahissen är ur funktion nu men det planeras komma upp en ny hiss där 2016-2017. Medborgarplatsen "Medis" är också en känd hållpunkt med saluhall, restauranger och biograf m.m. I nordvästra delen av Södermalm kan man finna små och gamla röda stugor med vita knutar och i den södra delen ligger den vackra Tantolunden med koloniträdgårdar.

Här bor drygt 100 000 personer. Begreppen söderkis och söderbana syftar på de som bor och har en stark anknytning till Södermalm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar