måndag 25 mars 2013

Fåfängan

Upplev den vackra utsikten från Fåfängan längst österut på Södermalm. Utsiktsplatsen med café och restaurang har historia från 1600-talet. År 1774 köptes området av grosshandlaren Fredrik Lundin som anlade malmgården med sitt lusthus "Fåfängan". Men det dröjde inte länge förrän Lundin sattes i konkurs och blev tvungen att fly landet. Sedan dess har Fåfängan bytt ägare flera gånger. Efter en renovering 2005 tillkom en ny restaurangbyggnad vilket gör att du nu även kan njuta av god mat och gott fika här.

Under sommaren har de sommarcafé men förutom maten och fikat med bl.a. sallader, chokladkaka, morotskaka och yoghurtglass bör du testa deras brunch när du vill fira något speciellt. Buffén innehåller varmrätter, kallskuret hembakat bröd, grönsaker, pannkakor, efterrätter och mycket mer. Allt förutom brödet är glutenfritt och de satsar stort på ekologiska och närproducerade råvaror. Sedan jag var där har brunchen gått upp lite i pris och kostar nu 315 kr för de vuxna och 24 kr per år för barn. Sittningarna är lördagar och söndagar året om men under våren och hösten har de två sittningar, en klockan 11:00 och en klockan 13:30. På sommaren och vintern har de en sittning som är klockan 11:00. Bord bokar du antingen via telefon eller på deras hemsida. Första gången jag var på Fåfängan skulle det vara senare på dagen vilket jag har förstått är populärt och vid högtider anordnar de andra buffér t.ex. påskbuffé och skaldjursveckor.

På Fåfängans egna hemsida www.fafangen.se står det att ordet fåfänga har i Sverige använts när man talar om ofruktbar mark där det är ”fåfängt” att odla. Men i Stockholm har ordet fått en speciell innebörd och visar på ” ett lusthus på berg med vidsträckt utsikt, där ägarna stundom samlade sina vänner och kalasade med dem”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar