tisdag 1 januari 2013

Historia & Fakta om Östermalm och Djurgården

Bild från maps.google.com
Östermalm avgränsas av Birger Jarls gatan i väster, Valhallavägen i norr och sträcker sig ner till Djurgårdsbrunnsviken och vattnet till Nybroviken. Djurgården är en ö och stadsdel öster om Östermalm, egentligen heter Valdemarsön men stadsdelens namn "Djurgården" är det namn som i allmänhet brukar användas.

Den första stadsplanen av Östermalm gjordes 1640 och omfattade mestadels gator kring Östermalmstorg. Då var Östermalm ett populärt utflyktsmål men stadsdelen blev till allt större del en plats för militärer och Ladugårdsgärdet blev känt som en fattig och smutsig stadsdel. Under mitten av 1800-talet svängde det och det förmögna folket började flytta till Östermalm. Det gamla namnet "Ladugårdlandet" tycktes opassande och byttes ut till Östermalm. Östermalm har fortfarande kvar stämpeln som en plats där förmögna bor, i mitten av 1990-talet bodde 4275 miljonärer och 314 grevar och baroner i stadsdelen. Men Östermalm är så mycket mer än putsade fasader. De finns många vackra grönområden, mysiga caféer, trevliga butiker och inte att förglömma den underbara saluhallen.

Förutom Gröna Lund och Skansen som ligger på Djurgården är en promenad i den vackra naturen på ön ett måste. Djurgården har många gamla ekar, den mest kända är troligtvis Prins Eugens ek som beräknas vara mellan 300 och 400 år. Grönskan är genomgående på Djurgården, här finns även nationalstadsparken Ekoparken och Rosendals trädgård.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar