Valhallavägen är Stockholm innerstads längsta gata, hela 3523 meter lång. Den har kulturhistoriskt värdefulla byggnader bl.a. dyrbara hyreshus från slutet av 1800-talet och värdefulla institutionsbyggnader från 1900-talet. Här finns det mycket att se, Valhallavägens historiska byggnader går i många olika stilar och var och är ämnade för vitt skilda ändamål.
Arkitekterna till de påkostade hyreshusen var inspirerade av de byggnadsstilar som utvecklades i Berlin och Wien under 1800-talet. Husen fick gärna symmetriska fasader med gips, puts och tegel. Byggnadsstadgan från 1874 reglerade höjden på husen, men också utformningarna av kvartershörnen. Husen skars eller rundades av och markerades ofta med torn, kupoler och altaner, I vissa fall hade de även dekorativa balkoner i gjutjärn och/eller konststen som låg på kolonner. Många hus var konstnärsateljéer och på Valhallavägen 104 "Älgen 13" arbetade Prins Eugen I flera av husen inreddes konstnärsateljéer, bland annat i nummer 116 där Prins Eugen, Oscar Björck, Sigge Bergström och Ewald Dahlskog arbetat.
Vid Valhallavägen ligger även Stockholm stadion som byggdes för de Olympiska sommarspelen 1912 men stadion används fortfarande för evenemang som fotbollsmatcher och konserter. Öster om stadion ligger Svea torn, en drygt 50 meter cylinderformad byggnad som inrymmer bostadsrätter.
Många andra byggnader finns också på Valhallavägen, några sista exempel är Kungliga tekniska högskolan, Stockholm Östra, Sophiahemmet och Dramatiska institutet.
Därför vill jag tipsa er om att gå bort från de vanliga turiststråken och istället ta en promenad längst Valhallavägen. Mellan de två körbanorna på gatan finns en trädkantad allé för gående, motionärer och cyklister. Om shoppingsuget kommer kan ni gå in på köpcentrumet Fältöversten som ligger mellan Valhallavägen och Karlaplan och om blir fikasugna finns det utmärkta Valhallabageriet på Valhallavägen 174.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar