tisdag 29 januari 2013

Lidingö

Ta en utflykt till närliggande Lidingö. Hit tar du dig genom att ta tunnelbanans röda linje till ropsten för att sedan ta någon av de många bussarna till Lidingö (beroende på var du ska till på ön) eller så väljer du Lidingöbanan från Ropsten. Gå in på sl.se för att få din exakta reserutt.

Lidingö har varit bebott sedan vikingatiden. Från tidigt 1200-1300 var Lidingö ett bondesamhälle med några mindre gårdar men som togs över av hovmarskalken på Djurholmsslott i slutet på 1400-talet och 1775 såldes alla så kallade frälsehemman till rika stockholmare. Under början av 1900-talet byggdes villastäder upp och under efterkrigstiden byggdes flerbostadshus upp på ön.

I Lidingöcentrum finns ett mindre antal butiker men det bästa av allt är Konditori Princess, där man kan fika otroligt goda bakverk och äta enklare maträtter i en hemtrevlig miljö där även amatörkonst visas upp. Förra året åt jag den godaste semlan någonsin här "Princess semlan" med vaniljkräm för 40 kr.

Om du förflyttar dig från Lidingös centrum är Millesgården ett härligt besöksmål. Millesgården inkluderar skulpturpark, konsthall och konstnärshem med bl.a. Carl Milles ateljé. Skulptören Carl Milles köpte tomten 1906 och uppförde två år senare ett bostadshus med ateljé tillsammans med frun Olga som även hon var konstnär.

1 maj till 30 september har Millesgården öppet alla dagar 11-17 och från 1 oktober till 30 april är öppettiderna tisdag-söndag 11-17. För vuxna kostar inträdet 100 kr, studerande/pensionärer 80 kr och ungdomar upp till 19 år har fri entré.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar