söndag 27 januari 2013

Waldemarsudde

Gamla huset
Du tar dig enkelt till Waldemarsudde genom att ta Spårvagn nummer 7 från Sergels torg och om du redan är på Djurgården följer du bara Djurgårdsvägen österut och viker ner på Prins Eugens väg. Waldemarsudde omfattar 70 000 kvm och är omgiven av vatten på tre sidor.

Prins Eugens ek
Prins Eugen som var son till Oscar II gillade platsen och bodde redan som ung i närheten, på Rosendals slott. 1892 hyrde prinsen ett gavelrum i det "Gamla huset" på udden och sedan tog det inte lång tid innan han bestämde sig för att bygga ett eget slott där. När han dog år 1947 gavs hela egendomen till svenska staten och idag är slottet ett museum med varierande konstutställningar. Öppettiderna till museet är tisdag-söndag 11 - 17  (torsdagar är det kvällsöppet till kl. 20) och måndagar är det stängt. För vuxna kostar inträdet 100 kr, för studerande och pensionärer 80 kr och det är gratis för ungdomar t.o.m. 18 år.

Området innefattar även en stor park och trädgård där den välkända Prins Eugens ek står som uppskattas vara 300 till 400 år gammal. Prinsens kök och Café Ektorpet finns också tillgängligt om man blir hungrig eller sugen på något sött. Prinsen kök har samma öppettider som museet och Café Ektorpet som är en uteservering i parken är öppet lördagar och söndagar 11-17. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar